Hem / Gör det själv / Golv / Parkettgolv

Parkettgolv

Ljust golv i stort rum

Golv från Tarketts Heritage-kollektion.

Upptäck skönheten i parkettgolv

Ett parkettgolv är uppbyggt av trä,beroende på tjockleken har det sedan olika uppbyggnad. Det har alltid ett ytskikt i ädelträ som till exempel ek, ask, lönn, bok, björk eller valnöt.

Förutom träslag är det flera olika faktorer som påverkar golvets utseende – till exempel kvistar, sprickor, ådring och färgvariationer.

Trägolv – ett naturligt material

Trägolv ändrar färg när trä åldras. Dessutom påverkas träet av solens ultravioletta strålar. Detta ser du tydligt om du flyttar en matta efter ett tag. En del träslag ändrar färg inom någon månad medan andra som ek och bok tar lite längre tid på sig. De flesta ljusa träslag som ek, bok,lönn och ask får en gulare ton medan valnöt ljusnar något. Att trä ändra färg är inget ”fel” utan en helt naturlig process.

Träslag

EK
Ek har alltid haft en särställning och är det mest populära träslaget för parkettgolv. Det finns praktiskt taget alla utföranden och ger dig därför flest möjligheter till inredning och design än något annat träslag.

ASK
Ask är ett tåligt träslag med en varm ljus ton och livlig
ådring.

LÖNN
Lönn är ett av de hårdaste träslagen och därför mycket tåligt och slitstarkt. Det är också ett ljust träslag som med åren djupnar något till en vacker mer gyllene ton.

BOK
Bok åldras med värdighet. Den vackra ådringen och fina färgtoningen ger golv med mycket elegans och klass.

BJÖRK
Björk är känt för sina ljusa och livliga ytor. Med åren djupnar den ljusa färgen och blir mer gyllene och varm i tonen. Träslaget är något mjukare än övriga träslag. Därför bör det inte läggas i livligt trafikerade rum.

VALNÖT
Valnöt har en kombination av mycket vacker ådring och varmt brun ton. Med tiden ljusnar golvet något men behåller fortfarande sin varma ton.

Goda råd för att skydda ditt nya parkettgolv:

  • Använd möbeltassar som minimerar repor.
  • En avtorkningsmatta i hallen stoppar smutsen tidigt.
  • Använd golvskydd mot intrycksmärken från stolshjul.
Parkettgolv från Tarkett i kök
Golv från Tarketts Noble-kollektion

Låt dig inspireras av tidlös design, utpräglat hantverk och kraftfull karaktär, se ett urval av våra parkettgolv nedan.